Wie zijn we?

Wij zijn eigenaars van oude liften die zich willen houden aan de Belgische wetgeving inzake liftveiligheid, maar die tegelijkertijd de schoonheid en authenticiteit van onze oude liften willen beschermen. We hebben dan ook besloten om een vzw op te richten zodat we kunnen optreden tegen de nefaste gevolgen voor onze liften die de implementering van de wetgeving met zich meebrengt. 

De wetgeving rond oude liften is erg complex, en veel eigenaars ervaren hindernissen bij het vinden van vaklui om een gepaste en respectvolle modernisering uit te voeren. Het doel van onze vereniging is dan ook om de modernisering van erfgoedliften te bevorderen zonder afbreuk te doen aan hun authenticiteit. Bovendien willen we hun toekomst vrijwaren door het bevorderen van de ambachtelijke industrie die oude liften zal kunnen onderhouden en dus beschermen.

 
 
58a2db66e57df_hotel-oceania-metropole-montpellier-ascenseur-ancien-business-corner.jpg

Respectvol moderniseren

Dankzij de mobilisatie van diverse eigenaarsorganisaties heeft de Wet Veiligheid Liften sinds 2005 alternatieve oplossingen mogelijk gemaakt om oude liften te moderniseren zonder ze af te breken of te beschadigen. Dit betekent dat sindsdien een echte risicoanalyse op maat kan aangevraagd worden: de Kinney-methode.

Tien jaar later is het echter duidelijk dat de controle-instanties (de EDTC’s – Externe Dienst voor Technische Controle) veel voorzichtigheid aan de dag leggen voor wat de toepassing van alternatieve oplossingen betreft, inclusief deze die via de Kinney-methode zouden kunnen gevalideerd worden, en dat veel prachtige liften met vernietiging worden bedreigd.

Om de veiligheid en functionaliteit van onze liften te verhogen willen wij als eigenaars van oude liften het gebruik van de bestaande moderne technologie wijder verspreiden (electronisch gordijn, positieve vergrendeling) doch met respect voor de esthetiek van oude liften en hun erfgoedwaarde.

 
guy in elevator.jpg

De eigenaars deftig informeren

Veel eigenaars van oude liften voelen zich verloren. Het gaat hier om een zeer technische en complexe wetgeving, verdeeld over verschillende koninklijke besluiten. Er bestaan oplossingen, maar eigenaars zijn hier niet van op de hoogte, en het zou wenselijk zijn dat de EDTC's (de controle-instanties) risico-analyses “op maat” zouden aanbieden. Zulke analyses kunnen een respectvolle modernisatie toelaten, met vaak een lagere kost voor het mede-eigendom.

Hierbij komt nog dat de syndicussen die als beheerders van de liften een belangrijke verantwoordelijkheid dragen in dit dossier, vaak verloren zijn in deze complexe materie.

 
Screen Shot 2017-12-14 at 22.19.28.png

De autoriteiten op de hoogte brengen

Onze vereniging (VZW) heeft als doel de administratie (FOD Economie) alsook de verantwoordelijke politiekers die voor het liftdossier verantwoordelijk zijn, te waarschuwen dat de wetswijzigingen die in 2005 zijn aangebracht - zoals de invoer van de Kinney-methode -  in de praktijk geen resultaat opleveren voor de bescherming van onze patrimoniale liften, en dat de eigenaars in een impasse verkeren, en niet meer weten tot wie ze zich kunnen of moeten richten.

De Kinney methode wordt niet voldoende toegepast door de EDTC's; de weinige bedrijven die in staat zijn om oude liften respectvol te moderniseren zijn overbelast; opleidingen zijn praktisch onbestaande. Het is een uitdaging voor de nieuwe regeringen die gevormd worden om deze studierichting aan te moedigen, daar ze veel gequalificeerde werkgelegenheid met zich meebrengt, en dit voor vele jaren.

Onze vereniging heeft als doel de politieke verantwoordelijken, die in het algemeen niet ongevoelig zijn voor de bescherming van het erfgoed, ontvankelijk te maken voor een herziening van het K.B van 2003, om rekening te houden met de specificiteiten van dit historisch en esthetisch erfgoed.

 
drieux-combaluzier180bd.jpg

Het vakmanschap bevorderen en versterken

Het beroep van liftoperator is een boeiend vak voor liefhebbers van mechanica en elektronica, alsook techniek in het algemeen. Een aantal grote bedrijven koopt al jaren de kleinere bedrijven op om bestaande installaties te vervangen door eigen apparatuur. Dit vakmanschap verdwijnt meer en meer, en met elke ambachtsman die zijn boeken toedoet, verdwijnt een schat aan kennis voor eens en voor altijd, en wordt het steeds moeilijker om vaklui te vinden die de liften deftig kunnen onderhouden.

Wij vragen dat het beroep van liftoperator wordt ge(her)waardeerd zodat er opleidingen kunnen worden ingericht en de onontbeerlijke overdracht van kennis naar de komende generaties mogelijk wordt gemaakt. Zo kunnen onze jongeren zich ontplooien in een prachtig beroep dat nauwkeurigheid, nieuwsgierigheid en vakmanschap vergt.